Kawa Ethiopia Sidamo
Kawa Ethiopia Sidamo to wyjątkowa propozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają mocno czekoladowe kawy. Niezwykła słodycz jest tutaj doskonale zrównoważona, dzięki czemu każda chwila z filiżanką tej niesamowitej kawy stanie się dla Ciebie wyjątkowym rytuałem…
Etiopia
Etiopia uznawana jest za kolebkę kawy – to tutaj, w niezwykle barwnym regionie Kaffa, odkryto nieznane czerwone owoce, które błyskawicznie zyskały popularność. Do dzisiaj kraj ten jest jednym z największych i najbardziej cenionych producentów i eksporterów kawy. Jednocześnie sami Etiopczycy wprost przepadają za czarnym napojem, konsumując w ten sposób znaczną część swoich upraw. Etiopskie plantacje, położone na wysokości 1200 metrów nad poziomem morza, są częściowo zacienione. Dzięki temu ziarna mogą dojrzewać leniwie, powoli chłonąc niezwykłe, naturalne aromaty. Krajobraz Etiopii, obfitujące w zachwycające zachody słońca i różnorodną roślinność, wyróżnia się także nieskazitelną czystością. Etiopia zajmuje obecnie 5 miejsce pod względem produkcji kawy na świecie. Jej udział w światowym rynku kawy wynosi blisko 5%.
Sidamo
Na szczególną uwagę zasługuje usytuowany na południu kraju rejon Sidamo, którego łączna powierzchnia to 10 000 km2. Idealne, klimatyczne warunki do uprawy, mniejsze roczne opady deszczu, przeciętnie wyższa temperatura, plantacje umiejscowione wysoko w górach na wysokościach pomiędzy 1500-2200 m n.p.m. na żyznej glebie nie mogą dać nic innego niż wyborny produkt.Jest to kawa zbierana ręcznie i poddawana obróbce „na mokro”, której czas zbiorów przypada od października do grudnia. To niezwykle aromatyczna i zmysłowa propozycja, która pozwala na nowo odkryć kawowe dziedzictwo Etiopii, gdzie jeszcze do dzisiaj rosną dziko kawowce.Sidamo to jedna z naszych ulubionych kaw na delikatne espresso.
Etiopia Sidamo pochodzi z regionu, gdzie drzewa kawowca po dziś dzień występują naturalnie. Jest uprawiana tradycyjnymi metodami i zbierana ręcznie przez wykwalifikowanych pracowników, którzy wybierają tylko dojrzałe owoce, które następnie są obrabiane w miejscowej przetwórni. Sidamo to jedna z naszych ulubionych kaw na delikatne espresso. Jest w niej wyczuwalna typowa dla klasycznych kaw afrykańskich cytrusowa baza, ale także nuty jagodowe i orzechowe. Ethiopia Sidamo to jednorodna arabika, która posiada bogaty i szlachetny smak. Jej najlepsze właściwości uzyskamy, przygotowując ją w postaci intensywnego espresso.
Aromat
Kawa Ethiopia Sidamo posiada doskonale wyczuwalny, korzenny smak, łączący się z aromatami orzechów, czekolady i kwiatów. Ma również ciekawy posmak winny i cytrusowy, który wraz z obniżaniem się temperatury gotowego napoju stopniowo przechodzi w aromat soczystej brzoskwini. Ziarna te odznaczają się również doskonałą równowagą między goryczą i kwasowością, dzięki czemu mają wyśmienity smak. Kawa Ethiopia Sidamo uznawana jest ona za najbardziej czekoladową kawę na świecie – dzięki temu doskonale sprawdzi się do przyrządzania klasycznej Mokki, charakteryzującej się słodkością i kremowością na miarę najlepszych deserów.
Świeżo palona kawa
Nasza kawa jest wypalana na bieżąco lub w momencie złożenia zamówienia dlatego charakteryzuje się bogatym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Kawa sprzedawana przez największe koncerny przechodzi przez długi proces dystrybucji i może minąć nawet kilkanaście miesięcy zanim trafi do konsumenta. A najlepsze, najbogatsze smaki wyczujemy maksymalnie do 3 miesięcy po wypaleniu ziaren! Surowe zielone ziarna kawy mogą leżakować nawet przez kilka miesięcy bez utraty swoich walorów smaku i aromatu, jednak w kawie, która została wypalona, zachodzi proces utleniania, co sprawia, że zaczyna się starzeć. Kawa świeżo palona ma odpowiedni poziom kwasowości, sprawiający, że napar nie jest mdły. Najlepsze kawy nie są jednak kwaśne, a stanowią harmonijne wyważenie słodyczy z goryczką oraz delikatnym posmakiem cytrusów. Zapewniają również intensywność i pełną konsystencję, która zostawia nasze kubki smakowe z delikatnym poczuciem lepkości. Kawa, która jest świeżo palona, cechuje się doskonałym zrównoważeniem wszystkich tych cech. Ziarna wypalone kilka miesięcy wcześniej, nie zachwycą nas tak jak wyjątkowa świeżo palona kawa.
Opis
- Stopień wypalenia
- palenie średnie
- Kwasowość
- średnia
- Profil smakowy
- kwiatowy, orzech i gorzka czekolada
Specyficzne kody
No customer reviews for the moment.