Kawa Brazylia Santos
Brazylia Santos to 100% Arabica. Kawa ta cechuje się delikatną goryczką oraz owocowym posmakiem. Kawa jest mocno palona co sprawia, że smak napoju jest intensywny. Dobry balans, niska kwasowość, idealna kawa, która przypadnie do gustu większości osób, delikatnie owocowy zrównoważony smak.
Brazylia Santos
Kawa ziarnista Brazylia Santos wysokiej jakości 100% arabika. Jej smak to klasyczna czekolada przełamana przyjemnym smakiem orzecha i palonego cukru. Idealna do przygotowania trójwarstwowego latte macchiato czy popołudniowego cappuccino. Jedna trzecia światowego rynku kawy to kawa pochodząca z Brazylii. Nie da się ukryć, że klimat tej części świata niesamowicie sprzyja uprawie kawy. Jednym z bardziej znanych i rozpoznawalnych ziaren kawy z Brazylii jest Brazylia Santos. Santos to popularna odmiana arabiki pochodząca z kraju będącego największym jej producentem – Brazylii.
Uprawy w Brazyli
Początki upraw kawy w Brazylii sięgają XVIII wieku, kiedy to – po części przypadkowo – trafiły tu z Afryki pierwsze ziarna i sadzonki kawowca. Przez długi czas uprawy kawy w Brazylii były prowadzone wyłącznie na wewnętrze potrzeby, dopiero w drugiej połowie XIX wieku ogromny popyt w USA i Europie spowodował prawdziwą eksplozję plantacji – przez długi czas Brazylia odpowiadała za niemal 80% światowych zbiorów kawowca.
Świeżo palona kawa
Nasza kawa jest wypalana na bieżąco lub w momencie złożenia zamówienia dlatego charakteryzuje się bogatym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Kawa sprzedawana przez największe koncerny przechodzi przez długi proces dystrybucji i może minąć nawet kilkanaście miesięcy zanim trafi do konsumenta. A najlepsze, najbogatsze smaki wyczujemy maksymalnie do 3 miesięcy po wypaleniu ziaren! Surowe zielone ziarna kawy mogą leżakować nawet przez kilka miesięcy bez utraty swoich walorów smaku i aromatu, jednak w kawie, która została wypalona, zachodzi proces utleniania, co sprawia, że zaczyna się starzeć. Kawa świeżo palona ma odpowiedni poziom kwasowości, sprawiający, że napar nie jest mdły. Najlepsze kawy nie są jednak kwaśne, a stanowią harmonijne wyważenie słodyczy z goryczką oraz delikatnym posmakiem cytrusów. Zapewniają również intensywność i pełną konsystencję, która zostawia nasze kubki smakowe z delikatnym poczuciem lepkości. Kawa, która jest świeżo palona, cechuje się doskonałym zrównoważeniem wszystkich tych cech. Ziarna wypalone kilka miesięcy wcześniej, nie zachwycą nas tak jak wyjątkowa świeżo palona kawa.
Opis
- Stopień wypalenia
- palenie mocne
- Kwasowość
- niska
- Profil smakowy
- łagodny, delikatnie owocowy, zrównoważony
Specyficzne kody
No customer reviews for the moment.