Kawa Espresso Cherry

74,00 zł
Brutto

Espresso Cherry składa się z 70% Arabiki oraz 30% Robusty. Pochodzenie ziaren to Brazylia i Indie.

Masa netto
Ilość

footer-coffee-point.png

Idealny blend pod espresso

Kawa doskonała na każdą porę dnia – taka właśnie jest mieszanka Espresso Cherry. Zawiera starannie wyselekcjonowane ziarna arabiki Brazylii Santos 70% oraz robusty India Cherry 30%. Powolny proces palenia sprawia, że kawa charakteryzuje się w pełni wyrazistym orzechowo-czekoladowym smakiem, o delikatnym aromacie i jedwabistej cremie. Smak kawy Robusta nie jest tak atrakcyjny jak smak kawy typu Arabica, jest to głównie wynikiem tego, że w kawach typu Robusta znajduje się dwa razy więcej kofeiny (2,7%) niż w kawie Arabica (1,5%). Ponadto w Robuście jest blisko 60% mniej olejków, które są naturalnymi nośnikami smaku. W połączeniu obu tych kaw w naszej palarni powstała świetnie zbalansowana mieszanka o nutach orzechowo - czekoladowych.  India Cherry kawa ta charakteryzuje się większą zawartością kofeiny, a jednocześnie zachowuje bardzo łagodny smak oraz niską kwasowość. Natomiast Brazylia Santos to ziarna, na których zawsze można polegać, znają je wszyscy bariści na świecie. Ma klasyczny, łagodny smak i wyczuwalne nuty orzechowo-czekoladowe. Świetnie nadaje się do espresso i kawy na jego bazie, np. latte czy cappuccino.

Świeżo palona kawa

Nasza kawa jest wypalana na bieżąco lub w momencie złożenia zamówienia dlatego charakteryzuje się bogatym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Kawa sprzedawana przez największe koncerny przechodzi przez długi proces dystrybucji i może minąć nawet kilkanaście miesięcy zanim trafi do konsumenta. A najlepsze, najbogatsze smaki wyczujemy maksymalnie do 3 miesięcy po wypaleniu ziaren! Surowe zielone ziarna kawy mogą leżakować nawet przez kilka miesięcy bez utraty swoich walorów smaku i aromatu, jednak w kawie, która została wypalona, zachodzi proces utleniania, co sprawia, że zaczyna się starzeć. Kawa świeżo palona ma odpowiedni poziom kwasowości, sprawiający, że napar nie jest mdły. Najlepsze kawy nie są jednak kwaśne, a stanowią harmonijne wyważenie słodyczy z goryczką oraz delikatnym posmakiem cytrusów. Zapewniają również intensywność i pełną konsystencję, która zostawia nasze kubki smakowe z delikatnym poczuciem lepkości. Kawa, która jest świeżo palona, cechuje się doskonałym zrównoważeniem wszystkich tych cech. Ziarna wypalone kilka miesięcy wcześniej, nie zachwycą nas tak jak wyjątkowa świeżo palona kawa.

footer-coffee-point.png

20 Przedmioty

Opis

Stopień wypalenia
palenie średnie
Kwasowość
niska
Profil smakowy
klasyczny, łagodny smak i wyczuwalne nuty orzechowo-czekoladowe

Specyficzne kody

No customer reviews for the moment.